2011. február 25., péntek

Gyors mell

Két hónapja, heti háromszori úszástanulással jelenleg ott tartok, hogy gyorsban a 100 m-t 2p26 sec alatt tudom leúszni viszonylag takarékos üzemmódban. 500 m-t még nem úsztam le egyben, a leghosszabb táv 266 m volt.

Ezek nem túl szép számok.

Amikor elkezdtem ezeket a kora reggeli úszásokat, két hónapot adtam magamnak arra, hogy gyorsban kb. 20 perces ezreket tudjak. A két hónap letelt és én ettől elég messze vagyok, úgyhogy ezt ebben a formában abbahagyom. Nem éri meg. Két lehetőségem van, vagy keresek magamnak egy edzőt, akivel további egy hónapot hajlandó vagyok teljes erőbedobással tanulni, vagy idén sem gyorsban úszom le a távot.

Azért azt persze nem mondanám, hogy az erre fordított idő semmit sem ért. Egyrészt volt kb. 2 alkalom, amikor élveztem a korán kelést, másrészt úgy érzem egy kicsit megerősödtem vállban és karban. A bemelegítő, illetve a gyorsok közötti pihenő mellúszásoknak hála valahogy észrevétlenül csiszolódott a technikám. Érzem, hogy gyorsabb vagyok. Próbáltam tehát innen megközelíteni a problémát és arra gondoltam lemérem vajon mennyi az annyi. Teljesen takarékos üzemmódban úsztam le 100 m-t 2:13 alatt, tempósabban pedig 1:57 kellett hozzá. A takarékos itt tényleg takarékos volt, mintha nem is úsztam volna, nem úgy, mint a gyorsnál. Ott azért ezt nem lehet mondani. Ma már nem volt időm 500-at vagy 1000-et mérni, de legközelebb megteszem. Szóval érdekes, lehet, hogy gyorsúszástanulás közben megtanultam mellben úszni? :-)))

Ma jelenik meg a Brains új lemeze, kíváncsi vagyok rá, Őket tavaly is hallgattam Nagyatádon.

7 megjegyzés:

 1. Tavaly mennyi alatt úsztál 100 mellet?
  Szerintem jobb lett a vízfekvésed, meg egyéb járulékos dolgok, miközben tanultad a gyorsúszást. Van erre egy fogalom, amit mozgástanulásnál mondtak, de most nem jut eszembe :-))

  Hajrá, nyomjad tovább, bárhogyan is döntesz ;-)

  VálaszTörlés
 2. Tepó: Nem mértem ilyen rövid távokat eddig, ezért vagyok kíváncsi az 1000 m mell idejére. Azt tudom, hogy medencében eddig mindig lassabb voltam, mint nyílt vízben és az 1:33-as idő 24:50-es 1000 m-t jelent.
  Úgy érzem tavaly nem tudtam volna ilyen könnyedén 1:57 / 100-at úszni, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok az eredményre. Én 21-22 percre tippelek. Kiderül.

  VálaszTörlés
 3. Nyomjad Norbi, menni fog az a gyors!
  Ha találsz egy edzőt, aki végig tudja követni néhány edzésedet, és ezalatt csak Rád figyel, annak meg kell, hogy legyen az eredménye!
  Ráadásul biztonsági tartaléknak még mindig ott van a mell, ami, mint látjuk, komoly gyakorlás nélkül is rohamosan fejlődik. :D

  VálaszTörlés
 4. Én az edzős verziót választanám.
  Szerintem Te is azt fogod.
  Ne hagyd magad! ;)
  Ha már eddig dolgoztál rajta még egy kicsi belefér.
  A gyorsúszás legnagyobb előnye szerintem nem az,hogy sokkal gyorsabban leúszd a távot,hanem,hogy sokkal gazdaságosabban tedd meg azt a 3.8 kilit.
  A lábaidba minél több erő kell,hogy maradjon a bicajra és a futásra és ebben nagy segítség lehet egy gazdaságos gyors.
  Mondom én,aki még csak filmen láttam IM versenyt ;):)
  Ne haragudj,nem okoskodni akartam.

  VálaszTörlés
 5. Lacii: Keresek edzőt, de tényleg jó, hogy van egy tartalék mell is a tarsolyomban.

  Cyborg: Igen, igazad van. A gyorsúszás kíméli a lábakat, de nálam ez még valahogy fordítva működik.
  A gazdaságos gyorsba majd beledöglök, míg a fárasztó mellbe pihenek:-))

  VálaszTörlés
 6. Egyetértek Lelketlen C-vel, az energiatakarékos üzemmód miatt lenne érdemes mégis erőltetned. Ha közben gyorsulsz mellben is, akkor pláne csak nyerhetsz vele!

  VálaszTörlés