2013. augusztus 27., kedd

Podersdorfer

2010-ben 12:21-el finisheltem Nagyatádon. Akkor, immár 3 éve számoltam ki, hogy be tudnék menni 11 óra alá. Ez akkor elég vakmerő számításnak tűnhetett, hiszen közel másfél órát hozni nem egyszerű dolog. 2011-ben – bár tisztességgel végigcsináltam, belegyaloglás nélkül - mégsem voltam elég gyors. 11:43 lett a vége.

2012-ben szabadidő híján „csak” váltóra készültem, amit egyáltalán nem bánok. Két barátommal együtt egy fantasztikus versenyt mentünk, aminek minden percét élveztem.

2013-ra pedig már rendesen készültem. Télen, a hóban, hidegben, a szülinapi 40 km-en a szeles jégesőben futva, vagy a 37 fokos tekeréseken Ilmitz felé végig a 10:59 járt a fejemben.Nagyon vártam Nagyatádot. A családi nyaralást, a szabadságot is ehhez időzítettük. Szombathelyről, a Vasi Vesemberről mentünk nyaralni, mert fonto edzóverseny volt.

Még egy nagyon is nem elhanyagolható tényező is közrejátszott idén, ez pedig a kerékpár. A sors összehozott a világ két legjobb szerelőjével, akik felépítették nekem a tökéletes, személyre szabott kerékpárt. Egy Scott Plasma-t.

Eljött hát július 27.-e reggele és ismét ott álltam a gyékényesi tó partján. Bár próbáltam nem foglakozni a megelőző napok nem éppen szerencsés eseményeivel, bíztam magamban és a felkészülésemben. A cél tehát a 10:59 volt. 1:30-nál bringán ülni, 5. 20-at tekerni és egy 4 órás maraton a végére.

Az úszás rendben  ment. sőt a keró eleje is, de a 90. km-nél begörcsölő lábaim keresztül húzták a számításaimat. Innentől borult a terv, feladni szerettem volna, de nem tudtam. Végigvergődtem tehát és 13.15-el finisheltem.

Értetlenül álltam a történtekkel szemben. Az edzésadataim alapján sokkal erősebben álltam rajthoz, mint eddig bármikor. Biztos voltam benne, hogy nem nyomtal túl a bringa elejét. Könnyedén mentem a 34-35-ös átlagot, ahogy az várható is volt. nem tudtam másra gondolni, mint, hogy a verseny előtti hasmenéses napok szépen kiűrítették belőlem a gondosan feltöltött mg- készleteimet.

Egyre biztosabb lettem magamban, akárhogy is számolgattam, ez nem az én valós teljesítményem volt. Persze a másokkal való megvitatás közben nem mindenkinél éreztem, hogy valóban elhiszi a teóriámat, végülis csak magyaráztam a bizonyítványomat.

Pár nappal a verseny után elmentem egy próbafutásra és semmi fáradtságot nem éreztem, sőt igencsak jól esett. Ekkor már erősen gondolkodtam a csorba kiköszörülésén.

Szerettem volna ha Sony is igent mond. Megmutattam neki az elmúlt évek edzéseit és eredményeit és elmondtam neki, hogy van egy 226 Euro-s verseny ahol szerintem ki tud jönni ami bennem van. Kíváncsi voltam a véleményére, tudtam, hogy objektív lesz.

Beneveztem hát. Sok pihenés és egy-két hosszabb edzés közben a legnehezebbnek az tűnt, hogy az egész évben főversenyként szemem elött lebegő Nagyatád helyét villámgyorsan átvegye Podersdorf. Eleinte nem nagyon ment, de kb. 10 nappal a verseny előtt végre sikerült. Kimentem a bringapályára tekertem rajta 120 km-t és innentől minden rendben volt. Tudtam, hogy bennem van, de féltem is egy újabb gixertől.

Andris  javaslatára utánanéztem a High5 cuccoknak és úgy döntöttem a verseny alatt csak ezeket és az előírtaknak megfelelően fogom fogyasztani, a személyes frissítő szerepét pedig Szaszit barátom vállalta el.

A versenyt megelőző napon óriási nyugalom fogott el, ilyen eddig még nem volt. Tudtam, hogy ez jó jel.

Szombat reggel aztán 5-kor indultunk itthonról borús, szeles időben. Kényelmesen befejeztem az előző nap elkezdett bedepózást, közben elkezdtem a High5 betáplálást is és irány a többiekkel a vízbe.

A többieknek nepprénes volt az úszás, 19 fokos hullámzó Fertő tóban vártam tehát a rajtot. Nekem nem hiányzott a hangszórókból üvöltő Tarzanboy, vagy éppen a Europe 80’-as évek beli slágere.

Egy rakéta fel, egy dörrenés és rajt!!!

Sajnos az első szám nem volt az igazi. Iszapos mellig érő, hullámzó vízben nagyon sokan imitálták csak az úszást. Én nem, én becsülettel végigúsztam magamhoz képest nem is akárhogyan. Az első köröm 36 perc volt, aztán a másodiknál kényelmesebb tempóra váltottam, hoszen volt még feladat bőven.

Úszás 1:19:42

Megfontolt depó: 2:50

Jött a keró. A pályát kívülről tudtam, 6 x 30 km, azt is tudtam, hogy 53 perces köröket kell tekernem. Az úszás semmit nem vett ki belőlem, nagyon könnyedén ment alattam a Plasma. A féltávosok iszonyat tempót mentek, bár szerintem mindenki bolyozott közülük.  Nekünk persze nem szabadott velük foglalkoznunk, nekünk egy kicsit több jutott aznapra. A frissítés bringán 6 l Energy Source volt, amit Szaszit adott fel körönként, majd az utolsó 2 körben elkezdtem 2-2 gélt is adagolni a futáshoz.

Az 5. kör elejére megérkezett a családom és a szomszédaim is, innentől komoly szurkolótáborom is volt már.

A bringán végig komfortzónában tekertem, egyáltalán nem volt megeröltető, végig a futásra gondoltam, és tartalékoltam az erőmet. A köridőket látva igencsak jól éreztem magam, de tudtam, hogy még semmi nincs eldőlve.

Bringa: 5:19:33

Depó: 2:02

Amikor leszálltam a bringáról és elkezdtem futni éreztem, hogy meglehet a cél. Semmi fáradtságot nem éreztem. Olyan könnyedén kezdtem el futni, hogy simán tudtam volna 4:30- ban futni akár, de persze az nem lehetett. Szépen 5:20-as tempóban, lazán indultam neki a maratonnak. 4 kör, 4 x 10,5 km.  Minden kör 1 óra. Akárhogy is számoltam, jól álltam. Amikor a futást elkezdtem a versenyóra  kb.6:40-nél járhatott, tehát volt 20 perc előnyöm a tervhez képest.

Az első kör 56 percre sikerült. Könnyedén, Szaszit végig a közelemben bringán, adagolta a géleket, izót, vizet, a versenyközpontban a családom, Sony, a gyerekek, Szilvi, Erik és a szomszédok. Állat volt. Minden körben a speaker elmondta, hogy hányadik körömön vagyok, bravo, stb, rengeteg szurkoló az út mentén, egyszerűen fantasztikus volt. És nem fájt semmi. Jött a 2. és a 3. kör. Tudtam, hogy ezek lesznek a legnehezebbek, de nem szabad megállni, futni kell végig, mert csak akkor lehet meg. Itt már azért voltak megrogyások, de csak pillanatnyi zavarok, meg nem álltam. Második kör éppen órán belül, a harmadik pedig 4 perccel kívűl, de még bőven belül a küszöbön.

utolsó kör. Szaszitot megkértem, hogy ellenőrizze le a versenyórát, nehogy valamit félremérjünk, de stimmelt mindkettőnkével, tehát nem kellett mást csinálnom, mint egy kényelmes 10,5 km-t futnom. Az 5 kilis fordítótól legszívesebben rohantam volna, de nem mertem kockáztatni, nem akartam mást mint 11 óra alatt beérni. Türelem, türelem.

Aztán persze eljött az utolsó 200 m, ahová csak azok futhatnak be, akik a végére értek.A speaker ha lehet még hangosabban üvöltötte a nevem és nekem már csak be kellett futom. Soha ilyen magabiztosan, ilyen elégedetten és ilyen boldogan még nem léptem át ezt a bizonyos kaput.

Maraton: 4:08:47

Össz.: 10:52:56

Nagyon sok apró darabból állt össze ez a verseny. Ehhez kellet az ideális időjárás, a jó bringa, a jó sisak, a jó tri-mez, a high5, Szaszit és persze a családom, akik elviselik azt a nem kevés időt, ami egy ilyen felkészüléssel jár. Kisebb vagy nagyobb darabok, de mind kellenek, hogy a végén összeálljon a puzzle.  Ilyen versenyt kívánok mindenkinek!

És hogy milyen volt Podersdorf Nagyatád után?

Egész más, itt a depóban nem volt nagyon millió alatti bringa, de nem csak ez volt más. Itt az indulók nem csak a felszerelésnek adják meg a nódját, hanem a felkészülésnek is. Full távon nem indultak olyanok, akiken már az elején látod, hogy éjfélkor majd úgy botorkál a sötétben, hogy aztán lefuthassa az utolsó 50 m-t.  Valahogy sokkal inkább triatlonosok között éreztem magam. A versenyközpont hangulata sem emlékeztett egy-egy falusi búcsúra, sokkal inkább komoly versenyhangulatot árasztott. A bringapálya gyakorlatilag  tükörsíma aszfalt, ahonnan erre az alkalomra még a kanyarokban felhordott kavicsokat is lesöpörték. A futópálya szinte nyílegyenes aszfalt, ahol nem kellett kerülgetnem 10 tagú váltócsapatok egy-egy tagját, akik miatt néha komolytalanná válik az egész.

Egy adat: Az utolsó beérkező ideje: 14:44!

Nekem ez a szervezés, ez a helyszín sokkal jobban jelenti az Ironman-t, mint Nagyatád, még ha az a hazai pálya, akkor is. Aki teheti jövőre gondolkodjon el rajta…, velem biztosan találkozni fog.