2010. június 4., péntek

Körbe-körbe

Délután, edzés előtt már fent volt az orfűi honlapon a bringapálya szintrajza. Nem véletlenül nem rakták fel eddig :-). Tudtam eddig is a számokat, (kb. 1000 m szint.) de ez így tényleg elég durvának tűnik. Az első 1,6 km-en emelkedik 120 m-t és utána se nagyon barátságos. Olyan mintha egy extrém hullámvasút lenne, csak itt tekerni kell. Amúgy is a Muck-ra szerettem volna menni, úgyhogy a terven nem kellett változtatnom. Az első hegymenet vége felé azt hiszem rájöttem, hogyan is kellene tekerni a pedált. Tudom, hogy ez elég bizarrnak tűnik, de én eddig (úgy látszik) nem tekertem körkörösen. Jobban lehet haladni, viszont amikor fáj, akkor nagyon fáj. Egyébként nem tudom mi értelme van közben vicsorogni a fájdalomtól eltorzult arccal, de én is csináltam, persze nem lett jobb. A második menetnél próbáltam minél többet ezzel a technikával pörgetni és nem bedurranni. Korántsem volt olyan fárasztó és 1 percet javítottam az időmön. A harmadiknál már kicsit fáradtam, de így is annyi lett, mint az első. Összesen 970 m volt az emelkedés és a városban biztos kiegészítettem 1000-re, viszont nem fáradtam el annyira, mint tegnap. Meg kell tanulnom bringázni!

3 megjegyzés:

  1. Na, én meg futni tanulok. :-)

    VálaszTörlés
  2. Egyáltalán nem hangzik bizarrnak, nekem 3 év rendszeres bringázás után még mindig bőven van mit fejlesztenem a körkörösségen!

    Ezt egyébként a legjobban ún. szabad görgővel lehet fejleszteni ( http://bikemag.hu/images/2009/03/sg27_2009jan_m.jpg ), ez egy nehéz és nagy koncentrációt igénylő gyakorlat. Én pl tök béna vagyok rajta, de az UTE-s triatlonos kissrácok 1-2 órákat is lenyomnak egy ilyenen hiba nélkül. A lényege, hogy nincs ellenállása és, ha nem egyeletesen tekersz azonnal leesel.

    Nem hinném (és júniusban nem is ajánlanám), hogy ennek állj neki, de ha szeretnél fejleszteni a hajtástechnikádon az alábbi gyakorlatokat javaslom:

    Egylábas tekerések (pl lábanként 5x3 perc 90-es pedálfordulat környékén)
    Magas, de kontrollált pedálfordulatú edzések ( az egész edzésen 100-as fordulat és néha kontrolláltan, tehát rugdosás nélkül felvinni 120-130-ig)

    Grat az új Muck PB-hez!

    VálaszTörlés
  3. Myke: Ezen a szabad görgőn szerintem nem is lehet megmaradni, ez csak egy legenda:-)
    Az egylábas tekerés viszont jó ötletnek tűnik, ki fogom próbálni.Köszönöm.

    VálaszTörlés