2010. március 31., szerda

Vigyázzunk magunkra!

Myke sajnálatos, de szerencsés balesetének apropójából felmerült bennem néhány kérdés. Vajon miért nem kapcsol az autós 30-50 km/h-ás sebességet egy országúti kerékpárhoz, mert a Magyar KRESZ sem különbözteti meg pl. egy city bike-tól? Ausztriában ez a fajta kerékpár egy külön kategória! Amennyiben a bringád 12 kg alatt van és kos kormánya van, nem kell csengő, nem kell prizma, nem kell a kerékpárúton haladnod ( még ha párhuzamos is a főúttal), és a legdurvább szerintem, haladhadtok BOLYBAN is az országúton.

Én eddig nem tekertem, csak földutakon és hegyi ösvényeken, de mostanában a tahó magyar sofőrök között úgy érzem magam néha, mint egy rókavadászaton, ahol nekem vörös a farkam.

A legszerencsésebb helyzetben közülünk szerintem az Öregbaka van, Belgiumban is egy kicsit előrébb járnak.

4 megjegyzés:

  1. Ez az osztrák szabályozás nagyon a kedvemre való!

    VálaszTörlés
  2. Mindezek mellé persze sima utak is járnak.

    VálaszTörlés
  3. Mar elore felek, hogy hogyan es hol fogam az utolso hetek bringas edzeseit teljesiteni. Ez 4 het.
    Lenyeges kulonbseg adodik abbol is, hogy itt a kozlekedes uteme is lassabb mint otthon. Kiszamithatobb minden. Itt nem kegyet gyakorol valaki, ha engedi savot valtani a masik autost. Nagyon ritkan hallom a kurthasznalatot is. Nincs agresszivitas az utakon. Az elso idokben egy kicsit szokatlan volt es neha nevetseges is. Aztan teltek az evek es rajottem, hogy ez a kifizetodobb. Sokkal stresszmentesebb. Most a hazai M3-as jelenti a "feladatot" szamomra. Egy evben ketszer szoktam lekuzdeni, de nagy kihivas az mar biztos.
    Az eredeti topic-hoz kanyarodva, itt rengeteg a kerekpar ut, de gyakran hasznaljuk az uttestet is. Nincs gond. Nagy ivben kikerulik a kerekparozokat es inkabb biztatnak. Ja igen neki is van egy-ket vasparipa a "sufniban". Szerintem itt minden csaladban volt, van vagy lesz bringas. Pontosan ezert mindenki ugy vigyaz a bringasokra az utakon mintha a sajat csaladtagjara vigyazna. Nem tulzok. A bringas az uton szent es serthetetlen, amit persze illik egy kezjelzessel megkoszonni. Itt rengeteg olyan kis etterem, sorozo van az utak menten, ahol a bringasok kedves es szivesenlatott vendegek. A teraszok is igy kerultek kialakitasra. Egy-egy regi versenybringa a sorozo falara felerossitve hirdeti buszken, hogy ott szivesen mernek friss sort, keszitenek jo szendvicset a megfaradt bringasoknak.
    2 evig a belga, balga szomszedom eppen, hogy csak koszont. Nem nagyon beszeltunk. Viszont azota miota megvettem az oregecske Canonndale-t,nem lehet levakarni. Mindig talal temat a biciklizeshez.
    En invitaltalak de Te nem akarsz itt bringazni! :-)))

    VálaszTörlés
  4. Öregbaka:
    Többször vezettem én is Belgiumban, nekem is feltün, hogy ha valaki indexel, azt beengedik a belső sávba, és nem a harmadik-negyedik, hanem az első aki látja. Nekem is nevetségesnek túnt, pedig a magyar morál az.
    Tényleg tudsz kedvet csinálni a kiránduláshoz, és fogok élni a meghívásoddal abban biztos lehetsz, sőt, ha páran még elolvassák elkezdhetsz gyűjteni pótágyakra:-).

    VálaszTörlés