2010. március 11., csütörtök

A TESZT

Ma voltunk Győrben a terheléses vizsgálaton. Hárma mentünk Sopronból, pontosan érkeztünk, nem hoztunk szégyent Tepóra:-).

Nagyon tetszett a dolog mind a hármunknak, jók voltak a gépek és jó volt a Tanár Úr is.

Először pontos magasságmérés (máshol mért magasság – 3 cm) 181 cm, tömegmérés (máshol mért tömeg + 2 kg) 79 kg. Ezután egy testösszetétel-analizáló berendezésre kellett ráállni és kézbe fogni két markolatot amibe áramot vezettek. A testben lévő zsírnak, csontnak, izomnak más és más az ellenállása, így ez alapján kiszámolja pl. a hasüregedben lévő zsír mennyiségét.

Izomtömeg: 40,4 kg

Testzsír: 8,8 kg – 11 %

Ezután rám ragasztotta az EKG érzékelőket, a vérnyomásmérőt és a lélegző maszkot, durván néztem ki, gondolom.

Futószalagon 5 km/h-val kezdtük, majd két percenként emelte a dőlésszöget és a tempót. A vége 12 km/h, 12 fokos emelkedő, közben hol rám, hol a monitort nézte és egyre gyakrabban tekergette a fejét és kérdezgette jól vagyok-e. A programnak vége lett, nekem nem. Első alkalommal nem kaptam meg a max. adagot, de megbeszéltük,hogy júliusban még megyek,na talán majd akkor.

Az ok amiért a fejét tekergette az volt, hogy állítólag az RQ alapján nagyon hamar átlépek az anaerob zónába, viszont nem történik semmi különös, ugyanúgy lehet tovább terhelni, a légzésszámom ekkor 35 volt percenként és 2,7 liter/légzés, pulzus 170. Felmentünk RQ 1,08-ig, ahol a pulzus 178 volt, a légzésszám pedig 42, de még korántsem értem el a határaimat.

Sajnos nem nagyon értettem amit a végén mondott valamiféle enzimről, amiből nekem állítólag jó sok van és ezért működök ilyen abnormálisan és azt tanácsolta vegyek többször levegőt:-).

A végén szúrás, savmérés 7,4.

Innen is köszönöm a Tanár Úrnak a vizsgálatot, és mindenkinek csak ajánlani tudom.

Üdv. a két Tamásnak is, szerintem nekik is tetszett.

9 megjegyzés:

  1. Valószínűleg a laktát-dehidrogenázra gondolt. Laborleletekben LDH a rövidítése. Ha a háziorvostól kérsz egy rutin vérképet máj-vesefunkcióval, abban benne van.

    VálaszTörlés
  2. Igen, ezek az adatok (szerintem) azt mutatják, hogy extrém jól működsz anaerob környezetben. Ezért lehet, hogy 200-as pulzussal is tudsz még futkorászni, mert egyszerűen nem savasodsz be úgy, mint egy halandó :) (ezt mutatja a 7,4-es laktát is a teszt végén)
    Az IM-en azért valószínűleg célszerű Neked is az aerob zónában maradni.
    A 11%-os testzsír sem semmi 37 évesen!
    Szerintem Major Joe felkötheti a gatyáját idén :)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg jó volt a teszt, érdemes volt elmenni.
    Az én adataim:175,valamennyi cm,70kg
    Izomtömeg: 42,3kg
    Testzsír:6kg - 8,6%

    Mivel még soha nem futottam szalagon elsőre elég furcsa volt, ráadásul a maszkban nehezebben kaptam levegőt és a szám is mindig kiszáradt, egyszer meg a kezem beleakadt az egyik vezetékbe, amivel lerántottam az érzékelőt is.
    A mérés során valamiért néha elvesztette a pulzusértékeket a gép, emiatt közbecsúsztak fals adatok is, de értékelhető volt így is. Sajnos a végén amikor elértem az RQ 1,0-et akkor se volt pontos pulzus, de valahol 185-187körül lehetett.
    Ekkor 127 liter/perc volt a légcserém,48/perces légzésszámmal, VO2max ekkor 55,8 mL/kg/min volt.
    A végén tejsavmérés:7,5

    Érdekes lesz majd később összehasonlítani az értékeket, már csak ezért is érdemes lesz újra elmenni.Persze én is mindenkinek csak javasolni tudom a vizsgálatot, nem fog csalódni.

    VálaszTörlés
  4. Ivan Grasso
    Myke
    Ti elég jól beleástátok magatokat az évek alatt a sportolás ezen részébe, mekem ezek a számok egyenlőre semmit sem mondanak.Mindenesetre megnyugtató érzés, hogy nem beteg vagyok, csak másképp működöm. Talán majd a júliusi vizsgálat után én is okosabban nézem a táblázatokat.
    Azért Major Joenak tőlem nem kell tartania, és szerintem az Ő gatyája amúgy is rendesen fel van kötve:-).
    Az Ironman-on szerintem a 155 pulzusszámot lövöm be maximumnak, hogy ne menjek 170 főlé.

    VálaszTörlés
  5. Szaszit
    Jól nyomtad, a teszsír nagyon durván kevés. Egy zsíroskenyérre se lenne elég:-).
    Azért az évek alatt benned lévő jópár km megtette jótékony hatását.

    VálaszTörlés
  6. Szia Norbi!
    Örülök a jó eredményeidnek és hogy olyan jó kondicióban vagy. Fantasztikus a teherbírásod. A számokat majd a következő alkalomhoz tudom majd hasonlítani.
    Botonddal sokat gondolunk Rád: Anyu

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!
    Örülök, hogy tetszett Mindenkinek a teszt.
    Jövőre szakdolgozatot írok a tanár úrnál, akkor majd muszáj lesz jönnötök :-)
    Az értékek tetszenek, amiket írtatok. Nincs ott gond... De azért majd célzottan kell edzeni.
    Vasapu, szerintem Neked jól mennének a terep futások, mert sokára savasodnál be emelkedőknél.
    Jó felkészülést Nektek!

    VálaszTörlés
  8. Anyu
    Ezekhez az adatokhoz Neked is van némi közöd:-)

    VálaszTörlés
  9. Tepo
    Én nem gondoltam volna, hogy ez a téma ennyire érdekes, hihetetlenek ezek a masinák. Jó témát választottál, és a tanároddal is szerencséd van.

    VálaszTörlés